Egy felejthetetlen hangtál feltűnése a hétvégi filmben

Vasárnap délutáni közös családi programunk, hogy leülünk filmet nézni. Ahogy arról már itt írtam, szeretem én kiválasztani, hogy mit nézzünk meg. A múlt alkalommal azonban semmi ötletem nem volt. Így hát az ismert videómegosztó oldalhoz fordultunk segítségért, hátha kihoz valamit. Az első film, amit bedobott, egy Nepálról szóló film volt. Nem igazán voltam képben Nepál kultúrájával, így rábólintottam. Ám legyen. Ugyan nem túl szórakoztató, de sebaj, vessük bele magunkat egy ismeretterjesztő filmbe.

A hangtál gyógyító ereje

A videó egy meditációval indult. Az emberek törökülésben, átszellemülve összpontosítottak. Látszott rajtuk, hogy tért és időt nem ismerve, valahol teljesen máshol járnak. Ekkor a meditáció vezetője elővett egy káprázatos eszközt. Ez nem volt más, mint egy hangtál.

A hangtál – ahogy azt a www.nepalitermekek.com – oldalról megtudtam, nem más, mint egy mágikus hatású eszköz, mely segíti a meditációt, az ellazulást. Sokak szerint gyógyító erővel is rendelkezik. Rendkívül érdekes módon, a perem rezgetésével képződik egy hosszan elnyúló, mély hang, mely megnyugtatja, lecsillapítja az embereket.

De a hangtál ennél jóval többre is képes. Kapcsolatba lép ugyanis a rezgései által a sejtjeinkkel, így helyreállítja és új energiával tölti fel a szervezetünket. Vitalizálja, megerősíti testünket és lelkünket egyaránt. A bennünk lévő blokkok, stressz csomók feloldására is képes, ehhez természetesen megfelelő terápia szükséges.

Hogyan készül a hangtál?

Most, hogy már ismerjük a hangtál lenyűgöző erejét, nézzük, hogyan készül. A legtökéletesebb hangok még tökéletesebb rezgései érdekében 7 féle fém (arany, ezüst, réz, vas, ón, higany, ólom) alkotja, mely hét bolygót jelöl. Az eszközt kézzel készítik, több megmunkálási folyamat során, a melegítés és a kalapálás váltakozásával. Miután kialakult az alapvető formája, csiszolják és fényesítik, így lesz minden egyes hangtál különböző megjelenésű és hangzású. Ez utóbbi a leglényegesebb tulajdonsága. Minél nagyobb, annál mélyebb hangokat képes kibocsátani. De a hangját nagy mértékben befolyásolja a súlya és a formája is. A használatához szakértelem nem szükséges, de egy kis gyakorlás mindenképp.

Amikor az energiák találkoznak

Ami különösen érdekes, az az, hogy a hangtál átveszi annak az egyénnek a rezgéseit, lelkiállapotát, aki éppen játszik rajta. Így mindenkinél kicsit másként szól egy adott hangtál. A pontos használatukhoz fontos tájékozódni, hiszen ezeket is ugyanolyan egyedi módon meg kell megszólaltatni, mint ahogy azt más hangszer esetében is tennénk. Hangtálon játszani sem lehet hasraütés-szerűen, ez is egy tanulási folyamat.

A hangtál ereje

És hogy miben keresendő a haszna? Lecsendesít, segít összpontosítani és befelé figyelni. Hozzájárul ahhoz, hogy kiszakadjunk a világ körforgásából és átszellemüljünk, megéljünk egy mélyebb tudati állapotot. Így tehát csökkenti a stresszt, jobb lelki állapotba kerülhetünk általa, emellett gyógyításra is használják. Egyéb tanításai is vannak: többek között megmutatja, milyen fontos az elengedés, a türelem és a következetesség, Elősegíti, hogy észrevegyük, nem csak a cél a fontos, hanem az oda vezető út is. Hozzájárul, hogy megértsük: mindig van választásunk. Nem csak egy adott úton járhatunk.

Sosem fogom elfelejteni a filmben látott jeleneteket, a meditálók arcát. Azt a nyugalmat és koncentráltságot, amit rajtuk láttam, sosem tapasztaltam meg. Pedig csodálatos lehet ennyire kiszakadni a valóságból. Lehet, hogy be kellene szereznem egy tibeti hangtálat?