Lángvágás és egyéb témák az érdeklődés fókuszában

A kisfiam egy kis fizika zseni, aki folyton adatokat gyűjt. A hétvégén együtt filmezett a család, és az egyik főszereplő a filmben éppen acélt hegesztett. Kisfiam ezt látva ezer kérdéssel kezdett minket bombázni , így a film végén rákerestem az interneten, ki foglalkozik acélszerkezetek gyártásával. Talán a honlapjukon megtudhatunk néhány érdekes adatot az acélról, amit felolvashatok neki.

Szembe is találtam magam az Acélpartner Kft. acelpartner.hu/langvagas weboldalával.

Megtudtuk például, hogy az acélvágás a meleg alakítási eljárások közé tartozó művelet . Az alapanyag a bevitt hő hatására megolvad, amit nagynyomású oxigénnel kifújnak , és így történik az anyag levágása. A legvékonyabb acéltermékeket lézerrel vágják.

Az acél legfontosabb ötvözete a vas, fő ötvöző eleme a szén, de sok más elem is használatos e téren. Például króm, mangán és a nikkel. Elérhetjük továbbá, hogy az acél rugalmasabbá váljon, vagy szilárdabb legyen, esetleg hőálló, saválló, rozsdamentes legyen, ehhez csupán különböző fajtájú és mennyiségű elemekkel szükséges ötvözni.

Az acelpartner.hu oldala a hegesztést is bemutatja, a definíció szerint maga a művelet a fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel készülő összeerősítése. Ez az emberiség számára már több száz éve ismeretes, viszont a technika csak a 19. században, az ipari forradalom idején kezdett rohamosan fejlődni.

Kisfiam csillogó szemekkel hallgatta. Miután mindezt felolvastam, megkért a férjem, nézzük át kicsit tüzetesebben ezt az oldalt, ugyanis el kellene vágni egy óriási acéllemezt, ami a garázsban áll. Talán a weblap rejt erre vonatkozó információt. Rá is találtunk az acelpartner.hu/langvagas menüpont alatt.

Férjem ki is írta az elérhetőségüket.