Hitelre napelem? A barátnőm belevág

Filmek terén én nagyon válogatós és kritikus vagyok. Mielőtt megnéznék egy filmet, előtte mindig megnézem az előzetesét is, és általában csak azokat a filmeket nézem meg, amiknek a trailere egyértelműen tetszik. Néha figyelembe szoktam venni a címeket is, mert az a tapasztalatom, hogy ha valaminek gagyi címet adtak, akkor az általában nem jó film, persze itt is vannak kivételek. Tudom, hogy ez az egész tök szubjektív, mindenki mást szeret. Én például imádom a pszichológiai thrillereket, és a lightosabb horror filmeket is, amiknek nem az a céljuk, hogy minél több vért és kaszabolást mutassanak. Ezek a filmek általában elég mélyek és elgondolkodtatóak, és szerintem ez egy nagyon jó cél, mert talán egy kicsit mindenki jobban megismerheti saját magát is a gondolatai által, amiket előhoznak ezek a filmek. Plusz szerintem az is nagyon fontos, hogy egy film ne legyen kiszámítható. Nekem elég jó a logikám általában, és alig van olyan film, aminek ne tudtam volna előre a végét, vagy azt, hogy ki lenne a gyilkos vagy hasonlók. És így nyilván elmarad a végén a nagy felismerés.

Edina barátnőm az egyetlen, aki szintén az ilyen jellegű filmeket részesíti leginkább előnyben, így ezeket általában vele szoktam megnézni. Gyakran tartunk mozis esteket, akár otthon is. Egyik alkalommal viszont teljesen elbeszélgettük az időt, a különféle napelemes pályázatok voltak a témáink.

Én magam is meglepődtem, hogy órákon keresztül erről beszélgettünk, de Edina éppen napelemek beszerzésén gondolkozik, így fontos volt, hogy átbeszéljük a lehetőségeket.

Megmutatta a weboldalt is, amit ezzel kapcsolatban talált, a napelempalyazok.hu-t. Ez a weboldal bővelkedik a napelemekkel kapcsolatos információkban, és egyébként egy olyan céghez tartozik, akik napelemes rendszerek építésével foglalkoznak, úgyhogy gyakorlatilag mondhatjuk, hogy első kézből származó infók vannak a honlapon.

Itt olvasott egy lehetőséget, amiről korábban még nem hallott: egy, magánszemélyeknek szóló támogatásról. Ami meglepő volt számomra is, mert azt hittem, hogy napelemes pályázatok csak cégek és vállalkozások számára vannak, hiszen értelemszerűen nekik nagyobb költségekkel is kell számolniuk, mint a magánszemélyeknek.

Szóval ez a lehetőség egy 0%-os hitel, amit magánszemélyek is igényelhetnek, tehát kertes házra, de akár társasházak és lakásszövetkezetek is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ezt a lehetőséget egyébként a Magyar Fejlesztési Banknál lehet igényelni. Erről fontos tudni, hogy nem csak napelemes rendszerekre lehet igényelni és felhasználni, hanem minden olyan felújításra, amik elősegítik az ingatlan energiahatékonyságát. Ennél fogva például nyílászárók cseréjét is el lehet végezni ebből a hitelből. Hiszen, télen például, ha fűtünk, akkor a rosszul záró ablakokon bejut a hideg a lakásba, így egy csomó energia kárba vész, és többet kell fűteni, ha a megfelelő melegséget szeretnénk a lakásban. De ugyanígy felhasználható a fűtés korszerűsítésére, vagy például hőszigetelésre is. És természetesen napelemes rendszerek telepítésére is.

Természetesen vannak fizikai feltételei a dolognak ebben az esetben, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen az a tetőszerkezet ahová kerülnek a napelemek, de ezt egy előzetes felméréssel könnyen ki lehet deríteni, amit természetesen szakemberek végeznek el.

Más feltételei is vannak a hitel igénylésének, például itt is szükséges némi önerő befizetése, ami a teljes összeg 10%-a kell, hogy legyen. Az, hogy mennyibe kerül egy ilyen napelemes rendszer, az függ az éves áramfogyasztástól, és természetesen attól, hogy hány darabra van szükség. Ez szintén a helyszíni felmérések során derül ki.

Úgyhogy a helyzet az, hogy napelemes pályázatok lényegében nem csak vállalkozások számára elérhetőek, hanem magánszemélyek számára is vannak lehetőségek.

napelemes pályázatok