Filmnézés közben jöttünk rá, hogy ablakcsere kell

A férjemmel mindketten nagy filmrajongók vagyunk, és nagyon szeretünk hódolni is ennek a szenvedélyünknek. Éppen ezért rendszeresen tartunk közös filmezős estéket, amikor kiválasztunk egy – egy filmet, amit meg szeretnénk nézni, és ezzel töltjük az este hátralévő részét. Ezt azért is szeretem, mert ilyenkor csak úgy összebújunk a kanapén, és ez nekem mindig nagyon sokat jelent, hisz ez a szeretet kifejezésének egy módja. Ám egyik este, mikor a szokásos filmes esténket tartottuk, olyat éreztem, amit addig abban az évben nem. Éreztem, hogy kezdek fázni, nem is kicsit. Gondolkodtam, hogy vajon a férjem iránt múlt – e el a szerelmem, hogy már nem melegít az ölelése vagy mi is van most. De aztán rájöttem, hogy ez nem így van, csak az ablakból áramlik a hideg rám. Mondjuk ez is elég okot adott aggodalomra önmagában is, és meg is osztottam a férjemmel a kételyeimet.

Mondtam neki, hogy ez így nem mehet tovább, mert amióta ideköltöztünk a lakásunkba, azóta ez van minden télen. Egyetértett velem ebben, ám azt is elmondta, hogy ne felejtsem el, eddig azért nem cseréltünk nyílászárókat, mert egészen egyszerűen nem volt rá pénzünk. Igazat adtam neki, de rámutattam arra is, hogy már igazán esedékes új nyílászárókat venni. Ebben igazat adott, így először is annak szerettünk volna kicsit utánaolvasni, hogy hogy zajlik egy ilyen ablakcsere.

Szerencsére rátaláltunk a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-csereje-beepitese.html oldalára, ahol nagyon részletesen leírnak mindent, ami igazán hasznos lehet a hozzánk hasonló laikusoknak. Az ablakcsere folyamatának kétféle módja van, ám csak az egyik terjedt el a köztudatban okkal. Az első mód az, amikor az egész ablakot kiszedik tokkal – vonóval, és csak egy csupasz lyuk marad a helyén, majd ide kerül beépítésre az új műanyag nyílászáró. A másik az, amikor megmarad a régi ablakkeret, és ide építik be az új ablakot. Bár ez olyan megoldásnak hangozhat, ami megér egy megfontolást, mert nem csinál akkora koszt, mint az előző, a szakemberek mégsem ajánlják. Hiszen sok olyan buktatót rejthet magában, amire az ember alapvetően nem is gondolna.

A következő lépéseket átugrottuk, hogy majd később elolvassuk, mert a férjemet sokkal jobban érdekelte, hogy hogy is zajlik az új ablak beállítása és a szigetelés. A szigetelésre a legjobb eszköz a PUR hab, ami a levegőre megkeményedik, így véglegesen a helyére rögzíti a keretet, ezzel egy időben pedig szigeteli is a kis lyukakat. Nagyon fontos, hogy egyetlen kis rés se maradjon ki, ugyanis hőszigetelés szempontjából ez igen előnytelen lenne annak ellenére, hogy az ablak rögzítését nem befolyásolná. A PUR hab termodinamikailag megfelel minden követelménynek, ugyanis nagyon sok gázt zár magába, így tökéletesen el tudja zárni a belső teret a külső levegőtől.

A férjem nagyon meg volt lepve, hogy milyen oldalt találtunk. Azt mondta, hogy ő nem is gondolta volna, hogy létezik egy olyan oldal, ahol ennyire részletesen le van minden írva, ráadásul úgy, hogy a hétköznapi ember is nagyon könnyen meg tudja érteni. Így, hogy pontosan tisztában lettünk azzal, hogy is zajlik egy ablakcsere, már nem féltünk belevágni a nyílászáró cserébe, mert tudtuk, hogy végeredményben megér minden várakozást. Az új ablakoknak köszönhetően a filmes estéken már nem kell a takaró alatt vacognom, mert tökéletesen szigetelnek!