Energiatanusítvány: egy igazi happy enddel végződő történet

Aki ismer, az tudja rólam, hogy nagyon nagy filmrajongó vagyok. Főleg moziba járni szeretek egyébként, imádom az ott kapható kólát, nagyon szeretem a mozis nachost és popcornt, meg magát az élményt, hogy beülsz a kényelmes mozis székbe, hátradőlsz, és a hatalmas vásznon nézheted a kedvenc színészeid. És persze most már otthon is könnyű a mozihoz hasonló körülményeket teremteni, hiszen lehet vásárolni hatalmas tévéket, jobbnál jobb hangrendszereket, de számomra azért mégsem ugyanaz így az élmény, mint a moziban.

Gyerekkoromban egyébként egyenesen féltettek a szüleim a mozi iránti rajongásom miatt. És igaz, ami igaz, voltak is tévképzeteim a világról. Nagyon sokáig próbáltam úgy viselkedni, mint a kedvenc filmjeim kedvenc szereplői, és azt hittem, az élet majd úgy fog működni, mint a filmekben, de az az igazság, hogy élni nem lehet nem megtanulni a filmekből.

A filmekben ugyanis a legtöbb dolog tök egyszerűen működik, a valóságban azonban ez aligha elmondható. Nemrég például a régi lakásunk próbáltuk eladni, hogy egy nagyobba költözhessük helyette. Már meg is volt a vevőnk rá, és mi is kinéztük a lakásunk, arra azonban az utolsó pillanatig senki sem figyelmeztetett, hogy ha lakást szeretnél eladni, ahhoz bizony szükséged van energiatanusítványra. Kezdjük egyáltalán ott, hogy mi a csuda ez a bizonyos energiatanusítvány.

Akárcsak a legtöbb háztartási gépnek van egy adott energetikai tanúsítványa, ez gyakorlatilag az a betűjel, amelyet a csomagoláson meg a gép mindenféle papírjain is feltűntetnek, ami ugye gyakorlatilag egyrészt azt mutatja meg nekünk, hogy mennyire gazdaságos az eszköz, másrészt ezzel összefüggően azt tudjuk megállapítani ezáltal, hogy mennyire környezetbarát. Minél jobb a besorolása (minél közelebb van az AA++ szinthez), annál kevesebb energiát fogyaszt működés közben, tehát nekünk annál kevesebbe kerül, a környezetet meg annál kevésbé terheli. Ezért is fontos, hogy az ember odafigyeljen erre vásárláskor, hiszen hosszútávú használat során, főleg olyan eszközöknél, amelyekre gyakran van szükségünk ‒ például a hűtőszekrény, ami gyakorlatilag állandóan működik vagy a mosógép, esetleg elektromos főzőlap vagy -sütő ‒, nem egy utolsó tényező, hogy nemcsak a vásárláskor, hanem utólag is mennyibe fog nekünk ez kerülni.

Ugyanígy az ingatlanoknak is van egy ilyen besorolásuk. A háztartási gépekhez hasonlóan, az ingatlan besorolása minél közelebb esik az AA++-hoz, annál inkább gazdaságosabb, annál kevesebb energiára van szükség az épület puszta fenntartásához (például a kifűtéséhez).

Ilyenformán máris logikus, miért van szükség az energiatanusítványra az ingatlanok esetében is, és hogy miért fontos, hogy akár már az eladás előtt meglegyen ez a papírunk. Minél jobb az energetikai besorolása a házunknak, lakásunknak, annál inkább megnő az értéke az ingatlanpiacon. Egyébként most már nem is lehet ingatlant eladni ilyen energiatanusítvány nélkül, tehát még az adásvételi szerződés aláírása előtt mindenképp be kell egyet szerezni. Nos, mi erről nagyjából másfél nappal a szerződés aláírása előtt értesültünk, tehát nagyon gyorsan kellett kapkodni, hogy be tudjunk egyet szerezni. Mondtam is, hogy igazán sajnálom, hogy az életem nem egy film, mert most akkor kábé öt perc múlva, a föld alól teremne elő a szükséges dokumentum.

Egyik barátnőm azonban pont jártasabb a témában, mint én, és mikor elpanaszoltam az esetet neki, belinkelte az https://www.e-tanusitas.eu/ weboldalt, mert az ezt üzemeltető cég pont hogy energiatanusítványok készítésével, ráadásul nagyon gyors készítésével foglalkozik. Azonnal fel is hívtuk őket, és ahogy azt a weboldalukon ígérik, egy napon belül kezünkben is volt az energiatanúsítvány, így végül nem késtünk a szerződés aláírásával. Hihetetlenül hálás vagyok ennek a cégnek és nagyon elégedett vagyok velük. Tényleg szuper munkát végeztek, ráadásul nagyon gyorsan, és én arra számítottam, hogy ezek után vagyonokat kell nekik fizetni ‒ egy ilyen nívójú szolgáltatásért ezt várná az ember ‒, de teljesen barátiak az áraik. Tényleg olyan volt, mintha egy film hősnője lennék, aki számára csupa játék és nevetés az élet.

Hiába féltettek a szüleim, úgy tűnik, van, ami az életben is olyan egyszerűen működik, mint a filmekben.