Egy jó klímával fűteni is lehet, de erről senki nem csinál filmet!

Egy jó klímával fűteni is lehet az okosok szerint, de valahogy ez nem jutott el annyira a köztudatba. A klíma a filmekben is csak, mint hűtő eszköz jelenik meg, pedig, mint kiderült, fűtésre is kiválóan alkalmas lehet, és sokan vannak, akik kifejezetten erre használják.

klímával fűteni
klímával fűteni

Sok témában készültek már filmek, és igaz, hogy szabadidőmben leginkább szórakoztató filmeket nézek, nem egyszer előfordult már életem során, hogy valamilyen oktató filmet, természet filmet kezdtem el nézni és arra is volt már példa, mikor autókról, vagy szinte jövőbe illő technológiákról készített filmeket néztem.

Több hollywoodi filmben is megjelent már a nyári melegben elromlott klíma, vagy az, amikor csak nincs is klíma és mindenki szenved a hőségben. Biztosan Te is tudsz legalább egy ilyen filmet mondani!

Miért éri meg klímával fűteni?

Igaz, filmeket nem nagyon találtam a témában, de a klimaglobal.hu oldalon találtam egy egészen érdekes cikket arról, miért is éri meg klímával fűteni a családi házakat és irodaházakat is.

Az első, amit érdemes tudnod, ha klímával szeretnél fűteni az az, hogy ezek a készülékek jóval gazdaságosabbak, mint a gáz. Vannak olyan klímák, amik nagyon kevés energiát használnak fel, cserébe pedig tökéletesen fel tudják fűteni a szobát.

A másik előny pedig a több funkcióban rejlik. Ezek a klímák ugyanis nem csak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak. Ahelyett, hogy lenne radiátorunk vagy padlófűtésünk télre, nyárra pedig egy klímánk, egyszerűbb, ha egy olyan szerkezetet választunk, ami nyáron hűt, télen pedig fűt.

Vannak kifejezetten “zöld”, azaz környezetbarát klímák is, amik a környezetünk szempontjából sokkal kedvezőbb fűtési alternatívát jelentenek, mint a gáz, vagy egyéb fosszilis, nem megújuló anyagok használata.

A másik előnye szerintem, hogy nincsen füst, nem olyan veszélyes, mint más fűtési módszerek.

Minden szezonban sajnos van olyan ember, aki nem megfelelően karbantartott fűtési rendszere miatt hal meg. A nem megfelelően tisztított kémény, az eresztő gázcső több ember halálát okozta már.

Akik fogékonyak a zöld energiára, rendelkeznek napelemekkel, azoknak ez az elektromos fűtési rendszer kiváló lehet, hiszen ezzel megspórolhatják a gázszámlát is, hiszen az áramot maguknak termelik meg.

Egy másik, kicsit talán földtől elrugaszkodott, de nem alaptalan indok a politikában keresendő. Ugyanis hazánk ki van szolgáltatva más országoknak, hiszen nincsen elegendő földgázunk, sem kőolajunk, ezért más országokra vagyunk szorulva, magunk nem tudjuk megoldani a fűtést. Volt már példa arra, hogy egyszerűen csak megvonták a földgázt az országok egymástól, és mivel a mi vezetékünk több országon is áthalad, ki vagyunk téve az Ő politikai döntéseik súlyának is.

Szerintem sokkal jobb lenne, ha amennyire csak lehet, elszakadnánk a gázos fűtéstől és a sokkal olcsóbb, kiszámíthatóbb elektronikus verziót választanánk.

Olyan filmet már biztosan mindenki látott, amiben az országok összevesznek, amiben megvonnak valamit a másikaktól, vagy gázrobbanás történik. A katasztrófafilmekben már láttuk a gáz kellemetlen oldalát is.

Sajnos biztos vagyok benne, hogy nincsen olyan film, amiben láthatjuk, mennyire hasznos klímával fűteni, hogy mik ennek az előnyei, de szerintem rengeteg cikk van az interneten ami remekül összefoglalja az egyébként egészen nyilvánvaló előnyeit a klímával való fűtésnek.

Hol érdemes klímát venni?

Ha meggyőztek ezek a cikkek, akkor elkezdhetünk gondolkozni rajta, hogy honnan szerezzük be a többfunkciós, inverteres, fűtésre is alkalmas klímánkat.

Ilyenkor érdemes elgondolkozni rajta, hogy a klímát nem csak megvenni, hanem beszereltetni is be kell, át kell gondolni, hogy hogyan fogjuk ezt kivitelezni. De választhatjuk a könnyebb utat is, ami azt jelenti, hogy egy olyan oldalt választunk, ami ki is szállítja és be is szereli a klímát, amit választottunk. Az már csak hab a tortán, ha ez a cég még az időnkénti tisztításokat és ellenőrzéseket is elvégzi.

Túl szép, hogy igaz legyen, de például a klimaglobal.hu egy ilyen oldal. Itt lehet kapni sima, csak hűtésre alkalmas és többfunkciós, fűtésre is jó klímákat is. Bizonyos megyékben ki is szállítják a klímákat és be is szerelik, így nekünk tényleg csak azzal kell foglalkoznunk, hogy megvegyük.

Szerintem egy szuper kis oldal, ahol egyébként nagyon sok mindent el lehet olvasni a klímákról, rengeteg hasznos tippé és ismeretterjesztő írás is van az oldalon, én is innen tudom, hogy klímával fűteni is lehet.

Sok filmet láttam, szerintem minden műfajban, de klímákról egyet se, ami nem baj, hiszen sokkal egyszerűbb az interneten tájékozódni ezekről.

Egyébként a klímákra még a nyári melegben kerestem rá, mikor nem tudtam aludni, annyira meleg volt és egész éjszaka filmezéssel ütöttem el az időmet. Akkor gondoltam, hogy talán ősszel, mikor nincsen klíma szezon, olcsóbbak lesznek ezek a készülékek és majd beruházok egyre, hogy a kellemes hidegben nézhessek filmeket. És mikor a klímaglobálon nézelődtem, akkor találtam fűtésre alkalmas klímát is, és akkor kezdtem jobban utánanézni, hogy kit is tudnak ezek a készüklékek.

Sok klíma van, mindegyik egészen sok funkcióval szóval, ha valaki hozzám hasonlóan klímát keres, az jobban jár, he egy kicsit olvasgat a témában, mint én, és a neki legjobban megfelelő klímát veszi meg. Én például mindenképpen egy fűtő és hűtő klímát fogok venni a klimaglobal.hu oldalon.