Egy akciófilm közben döbbentem rá, hogy új téli gumit kell vennem!

Nem tudom, Ti mennyire szeretitek az akciófilmeket. Nekem nem a kedvenceim, de egyszer-egyszer becsúszik egy. Bár, ha jobban belegondolok, a film, amit néztem, inkább zenés valami, a Wikipédia szerint komédia, a Blues Brothers (néha magyarul A Blues testvérek), 1980-as klasszikus. Azon kívül, hogy szerepel benne Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown, Cab Calloway, és még jó pár nagy név, az akciójelenetei is belejátszottak, hogy ilyen híres lett. Sokak szerint az autós üldözős jeleneteik abszolút viszik a pálmát a “valódi” akciófilmek előtt is… Ahogy néztem a csikorgó kerekeket és hihetetlen kanyarokat, beleéltem magam, persze, és azon gondolkodtam, apukám Corollájával hogy nézne ki az egész.

És akkor beugrott, hogy nemrég kért meg, nézzek utána, hogy milyen téli gumi is lenne jó rá. Puff. Vége volt a nagy filmnézési élvezetnek… Édesapámnak a legfontosabbak a téli gumi árak, el is kezdtem keresgélni, de annyi különböző találat volt a neten, hogy inkább megkérdeztem egy autóőrült barátomat. Na, ő be is avatott, hogy hol érdemes elkezdeni a keresést: a Gumidiszkontban.

Ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni keresni, vagy tudnunk kell az autó pontos márkáját (gyártó: pl. Toyota, típus: pl. Corolla, gyártása év: pl. 2007-2012 és kivitel, pl. 1.33VVT-i/1.4VVT-i/1.4D-4D. Ehhez 15 elérhető téli gumi van. Ezután jobb oldalon ki tudjuk választani, hogy melyik méretet választjuk (mindegyik jó kell, hogy legyen az autóra, de megvan azért a választási lehetőségünk) és rá is kattinthatunk. Nekem valami gond volt a keresővel, mert 7000-nél is több találatot kaptam, úgyhogy a biztonság kedvéért leolvastam a jelenlegi gumikról, hogy mi is a méret. A narancssárga keresőben egy képen szépen fel van vezetve a gumira, melyik számokat kell leolvasnunk. De ha érdekel a téma vagy egészen biztosra akarsz menni, olvasd el az “Általános információk” alatt található írásokat. Itt fény derül mindenre. Attól kezdve, hogy személyesen is átvehetjük a termékeket (jelenleg Miskolcon), addig, hogy hogyan működik a házhozszállítás. Ez a itteni információ szerint abroncsonként 1490 Ft, de amikor a kosarárban néztem a neten (telefonon nem lehet rendelni, de interneten igen!), úgy tűnt, hogy 1490 Ft-ért mind a négyet kiszállítják. Írják, hogy a kiszállító a DPD futárszolgálat, mindent megtudhatunk, amit valaha tudni akartunk, sőt, még többet is, a gumiabroncsok jelöléseiről, arról, hogy mi a váltóméret, a sebességi index, a terhelési index, mire kell figyelni a mintázatmélységnél és a fékútnál. Ezek mellett hasznos tanácsokat is kapunk. Például a gumik tárolása során érdemes krétával megjelölni őket (melyik a jobb első, jobb hátsó, stb), hűvös (10-20 C-on) tároljuk őket, fénytől (UV sugárzástól) mentesen, szárazon, csökkentsük a nyomásukat felére és ellenőrizzük őket rendszeresen. És használatban is fontos, hogy 50 km-enként újra meghúzzuk a csavarokat és ellenőrizzük a légnyomást is gyakran.

Szuper téli gumi árakért érdemes a Gumidiszkontban kezdeni a keresést, legalább is ezt mondta az ehhez értő barátom.