A függőségekkel foglalkozó filmek mindig elgondolkodtatnak

Mindig is imádtam a francia filmeket. Már kicsi koromban is, mintha odaláncoltak volna a tévéhez, ha egy-egy Pierre Richard, Jean-Paul Belmondo, vagy Louis de Funes film ment. Nagyon szeretem a francia humort, bár kicsit abszurd poénjaik vannak. És nem csak a francia filmekért vagyok oda, hanem úgy általában azt mondanám magamról, hogy filmmániás vagyok.

A legutóbb éppen a Trainspotting című brit filmet néztem meg újra, mivel még tinédzser voltam, amikor utoljára láttam, és már nem sok mindenre emlékszem belőle. A film Edinburghban élő skót heroinfüggőkről, és az ő rendkívül szürreális hétköznapjaikról, személyes drámáikról szól. Annyira emlékeztem, hogy már tini koromban is nagyon tetszett a film, és most felnőttként sem okozott nekem csalódást. Miután végignéztem, elgondolkoztam azon, hogy milyen érdekes, hogy drogfüggőkről és dílerekről mennyi mozifilm készül, viszont az alkoholizmus nem annyira “népszerű” téma, hogy egy egész estés filmet készítsenek róla.

Nem csak a drogok okozhatnak függőséget

Pedig az alkoholizmus még a drogfüggőségnél is gyakoribb a hétköznapokban, ráadásul sokkal aljasabb is, mivel hosszú idő alatt, lassan, és gyakran szinte láthatatlanul környékezi meg és pusztítja el a beteget. Nem csak az számít alkoholistának, aki folyamatosan ki van ütve, vagy állandóan az egyik italt gurítja le a másik után. Az alkoholfüggőség ráadásul nem csak tanulatlan, elszegényedett emberekre csap le, mint ahogy az a köztudatban él. Az alkohol vezetők, sikeres vállalkozók, és művészek életét teheti tönkre. Összetartó, szerető családokat tud szétzúzni, és éveken keresztül szenvedést okozhat nem csak a betegnek, hanem a szeretteinek is.

addiktológus

Szerencsére az alkohol problémákra is van megoldás. Egy jó addiktológus csodákat képes művelni, és még a legelkeseredettebb, legkeményebb alkoholistát is képes jó útra téríteni. Egy olyan addiktológus pedig, aki maga is szemtanúja lehetett egy közeli családtagja alkoholfüggőségének, még nagyobb szenvedéllyel igyekszik segíteni. A Felépülők Központ addiktológiai szakemberei pedig pontosan ilyen emberek.

Bizonyára a kezelt betegek családtagjainak is megnyugtató, hogy olyan lelkes szakemberek viselik gondját alkoholista hozzátartozójuknak, akik maguk is ugyanazokon a fájdalmakon mentek keresztül. Az alkoholizmus nem csak egy embert érint, hanem az egész családot megbetegíti, és Magyarországon szinte már népbetegségnek számít. Valószínűleg a legtöbben igennel válaszolnánk, ha valaki megkérdezné tőlünk, hogy volt-e a családunkban valaha alkohol problémákkal küzdő személy.

Annak ellenére, hogy az alkoholizmus ennyire elterjedt probléma, nem szentelünk neki elég figyelmet. És ez nem csak abból látszik, hogy sokkal kevesebb alkoholistákról szóló film készül, mint a drogfüggőségről. Valószínűleg ez abból fakad, hogy sokkal lassabb, kevésbé látványos lefolyású betegségről van szó. Az is lehet alkoholista, aki naponta csak pár doboz sört iszik meg munka után, és nem rúg be tőle. Az ilyen kóros ivókon gyakran nem vehetjük észre emiatt az alkoholizmus jeleit. Azonban ha megvonnánk tőle a napi adagját, egyből feszültebb, idegesebb lenne. Az ilyen emberek gyakran valamilyen kifogással magyarázzák meg, hogy miért van szükségük az alkoholra. “Hiszen olyan nehéz napom volt, én ezt megérdemlem.” Náluk az alkohol az önjutalmazás egyik formája, ez a jutalom viszont inkább méreg.

Bármilyen szintű alkoholizmusról is van szó, segítséget kell kérni, mert csak egyre súlyosbodni fog. A leghatékonyabban pedig úgy lehet leküzdeni a függőséget, ha az illető teljesen felhagy az alkoholfogyasztással. Amennyiben nem határozza el, hogy soha többé nem iszik, nagyon könnyű a visszacsúszás. Sok alkoholista próbálkozott már a leszokással korábban, de amint újra egy kis teret enged az életében az ivásnak, visszaáll a korábbi állapota. Persze a teljes felépüléshez az is szükséges, hogy a beteg maga is realizálja, hogy nincs minden rendben. Mindenképpen szükséges, hogy először rájöjjön, hogy ő egy súlyos problémával küzd, és segítségre van szüksége. Ha valaki már ráébred arra, hogy tenni akar valamit magáért és a családjáért, az már megette az első lépést a felépülés irányába.

Remélhetőleg hamarosan az emberek többsége rá fog ébredni arra, hogy nem szabad csak legyinteni az alkoholfüggőségre, hiszen ez is ugyanolyan súlyos gondokat tud okozni, mint bármilyen másik drog.