Fa polcok

Fa polcok

A fa az emberiség által talán legrégebb óta használt alapanyaga, bármilyen tekintetben.

Nagy előnye, hogy könnyen megmunkálható, mégis kellő szilárdsággal és rugalmassággal rendelkezik ahhoz, hogy tárgyak készülhessenek belőle – a bottól egészen a bútorig.

Elképesztően sok féle fa létezik szerte a világon, és mindegyik más és más tulajdonságokkal bír a pihekönnyű balsafától a csontkemény somfáig.

A legáltalánosabban használt faanyagok azonban a különböző fenyőfák, mivel viszonylag gyors növekedésűek, kellőképpen puhák az egyszerű megmunkálhatósághoz, viszont a szilárdságuk, szívósságuk is megvan ahhoz, hogy szinte bármire használhatóak legyenek fogpiszkálótól épületgerendáig.

A bútoripar is a fenyőfajtákat használja legszélesebb körben, elsősorban könnyű hozzáférhetősége, sokoldalúsága és olcsósága miatt, azonban ez nem jelenti azt, hogy a többi fafajtával ne találkozhatnánk lépten-nyomon.

Fa irodabútorzat

  • Akár bútoráruházból vásároljuk, akár asztalost bírunk meg az elkészítésével, a fa minden esetben elegáns és időtálló alapanyag az irodánk bebútorozásához.

    Meleggé és otthonossá varázsolja a környezetet, hozzájárul az ott dolgozók jobb komfortérzetéhez is.

  • Az organikus anyagokból készült tárgyak tapintása jóval kellemesebb, mint a mesterségeseké, ezt saját tapasztalatom alapján is mondom, hiszen két évig dolgoztam egy acélszerkezetű, üveglapos asztalon és az ellenségemnek se kívánom.

    A különböző faanyagok kiválóan kombinálhatóak egymással, festéssel, pácolással módosítható a színük, de a természetes mintázatuk is lehet önmagában dekoratív.

  • A helyiség, a falak színe, az iroda/vállalkozás jellege is meghatározhatja, hogy milyen faanyag a legideálisabb a számunkra – például egy szerkesztőségbe vagy tervezőirodába megítélésem szerint a könnyed, világos bútorzat a legideálisabb, míg egy ügyvédi, iroda vagy egy rangos állami hivatalnok irodája inkább az elegáns, sötétebb tónusú, kárpitozott bútorokat igényli – de természetesen ez mindenki egyéni ízlésétől függ.

    Abban viszont egyetérthetünk, hogy akár íróasztal, akár irattartó polc, de egy szép, igényes és letisztult fa bútor rengeteget dobhat egy irodahelyiség hangulatán is.

Felépítés

A fából készült polcok, főleg ha irodai használatra, tárolásra szánják őket, rendszerint igen egyszerű felépítésűek.

Többnyire kimerülnek a fő tartóoszlopokban, azaz a felépítmény lábaiban, valamint magukban a polcokban.

Ezek csatlakozhatnak egymáshoz csapolással, ragasztással, csavarkötéssel, kapcsozással, de egyéb alternatív megoldások is léteznek.

Kiegészülhet az alap szerkezet köztes merevítő bordákkal, harántmerevítőkkel, de fém alkatrészekkel is megerősíthető, például L-alakú alátámasztó konzolokkal, feszítő huzalokkal és csavarokkal.

Nem ritka továbbá, hogy egy polc a falhoz is hozzá van rögzítve, ez történhet akár átmenő csavarral vagy konzollal – a lényeg a szerkezet stabilizálása.

A fából készült polcok teherbírása rendszerint elmarad a fém polcokétól, viszont a különböző kiegészítőkkel, erősítésekkel tovább fokozható.

Rendszerint egy komplexebb, több kötőelemet tartalmazó polc nagyobb teherbírású, mint egy egyszerűbb, ám ez természetesen a faanyagtól, az anyagvastagságtól, a kötőelemek minőségétől is függ.


Miért pont a fa irodai polc?

Irodai használatra akár azért is lehet ideális az egyszerű, fából készült polcozat, mert kevéssé gyakran fordul elő, hogy több tíz kilókat kell elviselnie, vagy gyakori és intenzív terhelésnek van kitéve.

Persze ha olyan jelentős mennyiségű papíranyagot kell tárolni, az indokolhatja a fémből készült, mondjuk salgó polc használatát, azonban egy átlagos iroda esetén kevéssé indokolt.

Persze itt is stílusa válogatja – ha valaki a rideg és szakmai egyszerűséget kedveli, annak talán mégis a fém polcrendszer az ideálisabb.

Ha viszont arra vágyunk, hogy az iroda meleg és otthonos legyen, még ha nem is annyira, mint a lakásunk, de ahhoz közeli, akkor nagy valószínűséggel a fa a mi nyersanyagunk.

A nagy mennyiségben gyártott fa bútorzat nagy előnye elsősorban az ára, másodsorban pedig az egyszerűsége, hiszen letisztult formavilágával szinte bármilyen lakó- vagy irodai környezetbe könnyedén beilleszthető.